• (342) 317 17 00 - 01

Hızla artan dünya nüfusu beraberinde sağlıklı, besleyici ve yeterli gıda sağlanması problemlerini getirmiştir. İşletmelerde, işçilerle mühendis arasında nitelikli teknik personele ihtiyaç duyulmaktadır. Gaziantep ve Güney Doğu Anadolu'daki gıda sektörü incelenecek olursa, hububat teknolojisi, çikolata ve şekerleme teknolojisi, fıstık, biber ve domates salçası, makarna üretiminin ağırlıkla bu bölgede olduğu görülmektedir.

 

Gıda İşleme Bölümü, 2009 yılında Gıda Teknolojisi Programı ve Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı olmak üzere iki programla kurulmuştur. 2008–2010 yılları arasında gerçekleştirilen İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Yaygınlaştırılması (İKMEP) Projesi, programların gelişimine önemli katkı sağlamıştır. Bu projeyle oldukça donanımlı laboratuarlara sahip olunmuştur. Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı, Türkiye'de ilk kez, Atatürk Üniversitesi ile beraber, Gaziantep Üniversitesi'nde açılmıştır. Gıda endüstrisindeki kuruluşlarının ihtiyacı olan ve bir işletmenin tüm gıda güvenliği sorumluluğunu üstlenebilecek bilgi, beceri ve yetkinlikte “gıda teknikeri” yetiştirmek bölümümüzün misyonudur. 

 

Gıda İşleme Bölümü öğrencileri teorik olarak gördüğü dersleri uygulamalı olarak pekiştirmek için gerekli laboratuvar imkanlarına sahiptir. Bölümümüzde "Temel İşlemler Laboratuvarı", "Gıda Kalite Kontrolü Laboratuvarı" ve "Genel Kimya Laboratuvarı" olmak üzere 3 adet laboratuvar bulunmaktadır. 

 

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı Kontrol Laboratuvarları, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler,  İl Sağlık Müdürlükleri, gıda üreten fabrikaların gıda laboratuvarları, özel gıda laboratuvarları,  gıda üretimi yapan tüm gıda işletmeleri, gıda depolaması ve paketlemesi yapan firmalar,  gıda katkı maddeleri üretimi ve pazarlaması yapan firmalar,  gıda ambalajı üreten firmalar, hazır yemek işletmeleri,  fast  food gıda üretimi ve satışı yapan firmalar mezunlarımızın çalışma alanlarını kapsamaktadır.

 

Mezunlarımız Dikey Geçiş Sınavı ile Beslenme ve Diyetetik, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi, Kimya, Tarımsal Genetik Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji gibi lisans programlarına geçiş yapabilmektedir. 

 

Kontenjanlar, Gıda Teknolojisi Programı için 55 öğrenci iken, Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi program için 35 öğrencidir.