• (342) 317 17 00 - 01

Bölümümüzde TBMYO B Blok içerisinde "Temel İşlemler Laboratuvarı", "Kalite Kontrol ve Analiz Laboratuvarı" ve "Genel Kimya Laboratuvarı" olmak üzere 3 adet laboratuvar bulunmaktadır. 

1- Temel İşlemler Laboratuvarı:  Gıdanın ham madde olarak temininden son ürün olarak işleninceye kadar geçen işlem basamaklarını kapsayan (temizleme, ayıklama, ısıtma, kurutma, ekstraksiyon, buharlaştırma, santrifüjleme, haşlama, buğday öğütme vb. gibi) uygulama deneylerinin ve enstrümental analizlerin yapılabildiği laboratuvardır. Laboratuvarda etüv, nem tayin cihazı, kızılötesi nem tayin cihazı, yağ ekstraksiyon aleti, değirmenler ve elekler, santrifüjler, kaba ve hassas teraziler, ekmek yapma makinası ve fırını, öğütücüler, dönerli buharlaştırıcı, kül fırını, çeşitli cam malzemeler bulunmaktadır. Bu laboratuvarda gıdaların üretimine dair işlemlerin pilot ölçekli üretim ve analizleri, et ve ürünleri analizleri, tahıl ve ürünleri analizleri, süt ve ürünleri analizleri, meyve-sebze ve ürünlerine dair analizler yapılmaktadır.

2- Gıda Kalite Kontrol Laboratuvarı: Gıda bileşenlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerinin yapıldığı laboratuvardır. Laboratuvarda gıda örneklerinin nem ve kül analizleri, protein, yağ ve şeker tayinleri, renk analizleri,  tuz miktarı tayini gibi temel analizler yapılmaktadır. Aynı şekilde tahıl, et, süt, yağ, meyve, bal ve şekerli ürünlerin analizleri derslerinin uygulamaları yapılmaktadır. Laboratuvarda, laminer akım kabini,  mikroskoplar (binoküler, trioküler), yağ tayin cihazı, nem tayin cihazı, kızılötesi nem tayin cihazı, çekerocak, etüvler, soğutmalı etüv, Gerber santrifüj, kaba ve hassas teraziler, kül fırını, çalkalamalı su banyosu, ultrasonik banyo, viskozimetre, reometre, tekstür analiz cihazı,  dönerli buharlaştırıcı, mikrodalga fırın, santrifüjler, pH metreler, ısıtıcılar, manyetik karıştırıcı gibi temel cihazlar ve cam malzeler bulunmaktadır. Ayrıca deiyonize su cihazı ve safsu cihazı bulunmaktadır. Bu laboratuvarda genel mikrobiyoloji, gıda mikrobiyolojisi, su analizleri, bal ve şekerli ürünlerin analizleri, gıdaların mikrobiyolojik kalite kontrolüne dair analizler ve enstrümental analizler yapılmaktadır.

3-Genel Kimya Laboratuvarı: Çözelti hazırlama teknikleri (Molarite, Normalite, % çözelti vb.), ekstraksiyon, distilasyon, filtrasyon, titrasyon gibi uygulamaların yapıldığı laboratuvardır. Laboratuvarda ph-metre, kaba ve hassas teraziler, refraktometre, su banyosu, gömlekli ısıtıcı, manyetik karıştırıcı, çalkalamalı su banyosu, yağ ekstraksiyon cihazı gibi aletler ve çeşitli cam malzemeler bulunmaktadır. Bu laboratuvarda özellikle öğrencilerin laboratuvara dair temel teknikleri öğrendiği laboratuvar teknikleri derslerine ait deneysel çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca  gıda bileşenlerinin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerine dair analizler yapılmaktadır.

Öğrenciler uygulamalı derslerini laboratuvarda yaptığı gibi, bitirme projeleri, çeşitli araştırma projelerine ait deneysel çalışmaları da laboratuvarda yapabilmektedir.